The Scots flag... with a Link to Scotland org.
Alternativt Whisky Academy beretter om whisky og dens historie.


HISTORIK OM WHISKY.: 
Whiskiens oprindelse og hvordan den laves.
Hvad er Whisky, og hvor kommer det fra?
To rimelig enkle spørgsmål, hvoraf det første kan besvare, nemlig hvad det er, men hvor Whisky kommer fra (oprindeligt) er straks være for det vides faktisk ikke.
Der er mange teorier men det har ikke været muligt at dokumenterer alt.

Så lad os starte så langt tilbage som overhovedt muligt. (Husk nu at meget kan være teorier og faktisk rent gætværk.)
Fremstilling af whisky, whiskey, bourbon og andet spiritus har en ting til fælleds ! De indeholder alkohol som frembringes ved destillering af modificeret vand.

Man har sporet at sømænd meget tidlig havde fundet ud af at destillerer saltvand så de kunne få ferskvand, ved at opvarme saltvandet f.eks. over ild eller i solen og opfange dampene.
Derved kom grundstammen til begrebet destillering.

Der er så forskellige meninger om hvor stammen og grund ideen til whisky fremstilling herefter er kommet fra. Nogle mener at det var kineserne som tog deres urtedrikke med til europa, eller var det måske fra produktion af vin fra sydeuropa / frankrig. De lageres jo også på træfade.

Var det hønen eller æget der kom først ? - GI påstår at det var hanen for ellers kunne gud jo ikke lave tage en chiken-wing fra hanen og lave en høne og uden høne var der jo ingen til at ruge æget ud ! (Ups off subject.)

Det vi helst vil tro på, er de påstande om at Whisky kommer fra vikingerne, da de jo kunne kunsten af brygge øl (Mjød), og da Whisky groft sagt er destilleret øl, (dog med en noget større alkohol procent) så er det jo nærliggende at tro det.
Vi skylder så her at sige at der er spor af at man i ægypten faktisk bryggede øl for over 5000 år siden.
Måske havde nogle vikinger glemt at de havde sat en gang mjød i produktion inden de tog på togt og da de kom tilbage havde de en særdeleds stærk øl !
Hvem ved - en viking kunne så have bosat sig på en ø - vest for norden. Forsket lidt i stærk mjød og smidt de på nogle af det på nogle vin / sherry / portfade han havde kapret i sydeuropa for at opbevare det.

Det fleste skrevne beretninger om Whiskyens oprindelse stammer fra forskellige munke i Storbritannien, der i slutningen af 1400 tallet (det 15. århundrede) købte malt, til at producere Aqua Vitae (livets vand). Fra den latinske betegnelse for brændevin, nemlig Aqua Vitae, kommer den gæliske betegnelse, som er Uisge Beatha, hvilket for almindelige dødelige, der ikke lige mestrer gælisk, virker temmelig uudtaleligt. Hvis man alligevel forsøge sig med en eller anden mere eller mindre korrekt udtale af Uisge Beatha, kan man næste høre hvordan det senere er kommet til at hedde Whisky. Gennem en smule forenkling og anglificering, er det ikke så svært at forestille sig!

I begyndelsen af det 16. århundrede var det ikke nogen regler for, hvem der måtte fremstille Whisky. Det er dokumenteret, at der i stor udstrækning var tale om produktion i forskellige klostre i Storbritannien, men reformationen ændrede radikalt klostersystemet, hvilket betød nedlæggelsen af de fleste klostre, samt destruktionen af mange af disse.

Da Skotland indgik i union med England i 1707, blev skotterne underlagt det engelske afgiftssystem, hvilket bl.a. betød afgift på malt, som jo bruges til fremstilling af Whisky. Det var stadig ikke ulovligt at fremstille sin egen Whisky, men det var ulovligt at sælge den. I praksis var det naturligvis umuligt at håndhæve en sådan lov, hvorfor smugleri var ganske almindeligt, og flere steder stiltiende blev accepteret.

Der var dog enkelt destillerier, der allerede på dette tidspunkt havde fået licens til at fremstille Whisky med videresalg for øje. Det tidligste eksempel på en sådan licens er Bushmills i Irland, der fik licens til fremstilling af Whisky så tidligt som 1608. (Irland var også underlagt England på dette tidspunkt) Dette fremgår med al ønskelig tydelighed på firmaets mærkater, hvor man ikke skjuler, at man er det ældste Whisky-destilleri i verden. Ja faktisk har firmaet et produkt, der ligefrem hedder 1608!! Naturligvis kan der være (og der er sikkert) destillerier i operation i dag, som har en længere historie end Bushmills. De kan bare ikke bevise det, da der ikke er nogen destillerier, der har haft licens længere end Bushmills.

I det skotske lavland, hvor man ikke lige kan gemme et ulovligt Whisky-destilleri, blev man nødt til at have licens, og da det samtidig var umuligt at håndhæve loven om forbud at hjemmefremstillet Whisky, havde disse destillerier svære tider. Man ville på alle de lovlige destillerier med licens, gerne den ulovlige produktion og salg af Whisky til livs. Dette medførte i 1781 total forbud mod fremstilling af Whisky hjemme, også til eget forbrug.

Naturligvis kan man ikke sådan bare standse de stædige skotter, Man fortsatte naturligvis med at fremstille ulovlig whisky. Destillerierne blev simpelthen gemt af vejen i forskellige grotter rundt omkring i de skotske dale, og der var et udbredt net af 'stikkere', der nok skulle sørge for at hjemmebrænderne blev advaret om toldernes ankomst. Og selvfølgelig blev der smuglet Whisky som aldrig før. På mange af de steder, hvor man illegalt fremstillede Whisky, blev også de første lovlige destillerier anlagt, for når man nu engang havde fremstillet sit produkt der, kunne man jo ligeså godt fortsætte, selv om produktionen var blevet lovlig og man havde fået licens.

Pudsigt nok skulle historien om ulovlig fremstilling af Whisky og smuglig af samme, gentage sig i vort århundrede under den amerikanske forbudstid.

! Husk at lave en reload for at få sidste nye data med... 

 
 
 
Ønsker du mere information kan du evt. prøve og få fat i en af de mange bøger om whisky.
eller du kan fortsætte med at læse om Irsk whiskey...


Tekst : Broder PIP aka: Whiskyteer CP
Design & tekst : Greg.




Home
WhiskyLinks
WhiskyShops
WhiskyIndex
WhiskyStills
WhiskyBooks
About Whisky
News
Jokes
Test
ContactForm

AWA - Alternative Whisky Academy is a private, none-commercial, no-profit, none-selling whisky society.

http://www.awa.dk Site made by
www.awa.dk (Alternative Whisky Academy)