Whisky Catalog by Alternative Whisky Academy
This is a whisky catalog with information about the different types of Whisky, Whiskey and Bourbon, sorted by contry.
If you want to buy whisky please check this page to find a whisky shop -> http://www.awa.dk/whisky/wshops/index.htm
Sorry but have an estimated +5000 pages to convert and only +1000 reached ... (Working hard to update all pages).
AWA - Alternative Whisky Academy is a private, none-commercial, no-profit, none-selling whisky society. (Private owner for private usage.)
We do NOT sell whisky or anything else.
Stauning Whisky
A Danish Whisky mini still:
Information in Danish
Historien
Den eneste af sin art
Stauning Whisky er den eneste aktive danske whiskyproduktion, der bruger dansk byg, som vi selv malter, og samtidig bruger kobber pot stills til destillationen.
Ved produktionen af Stauning Whisky er der ingen genveje eller kompromiser på vejen til det færdige produkt.
Der bliver brugt dansk byg, som vi selv malter.
Der bliver brugt dansk opgravet tørv til den røgede udgave.
Der bliver brugt to pot stills - en low wine still og en spirit still - ved destilleringen.
Vi har stor respekt for verdens bedste whiskyproduktion i Skotland, og derfor har vi valgt at følge deres historiske produktionsprincipper. Derved sikrer vi, at Stauning Whisky bliver helt unik. Både den eneste af sin slags og samtidig en whisky af høj kvalitet med karakter og historie.
Eventyret begynder
Historien om Stauning Whisky begynder tilbage i maj 2005. På en weekendtur i Danmark, hvor der blev nydt et glas skotsk single malt whisky, kommer vi til at undre os over, hvorfor der ikke blev lavet whisky i Danmark. Alle forudsætninger er til stede. Klimaet, maltbyg og godt vand. Vores undren bliver erstattet af nysgerrighed. Vi var simpelthen nødt til at forsøge at lave en dansk single malt whisky af den bedste kvalitet.
Vi var ni venner, der kastede sig ud i den nye hobby. En hobby, der hurtigt kom til at tage al vores fritid.
Med en tidligere hjemmeslagter i gruppen havde vi nogle lokaler, der var egnet til formålet. Der skulle bruges lidt tid på at få dem istandsat, så de kunne godkendes af fødevarestyrelsen til produktion af whisky. SKAT blev kontaktet, og der blev arbejdet hårdt på at få diverse ansøgninger godkendt. Sådan var der en lang række af myndigheder der skulle kontaktes, før vi kunne nærme os det, det hele drejede sig om – whiskyproduktion.
Da tilladelserne var på plads, kunne vi endelig købe det vigtigste udstyr af det hele – kobber pot stills. Det er ikke ligefrem en standardvare, så vi endte med at få specialfremstillet nogle håndlavede pot stills i Spanien og fragtet dem til Danmark. En wash still på 400 liter og en spirit still på 200 liter.
Ud over pot stills, der skal bruge til selve destilleringen, skulle der også løses mange andre opgaver og problemer. Maltning af byg, tørreovnen, mæskekaret, gæringen osv.
Der blev tænkt meget og opfundet mange sjove men effektive løsninger, så vi endelig kunne komme i gang med selve produktionen.
Den første destillering
I august 2006 - en nat mellem fredag og lørdag – destillerede vi første gang. Efter en almindelig arbejdsdag mødtes vi nogle stykker i Stauning hen på eftermiddagen, hvor vi skulle i gang med selve destilleringen. Der blev tændt op under wash still’en, og mange timer gik. Omkring kl. 2 om natten begyndte de første dråber at løbe ud af de snoede kobberrør fra kondensatoren. Det var et stort øjeblik. Endelig kunne vi se, at alle de timer, vi havde lagt i projektet, var på vej til at bære frugt.
De næste timer fløj af sted, og vi kunne undervejs følge med i den smagsudvikling der sker fra hovedets skrappe første dråber, til vi kommer ned i det langt mere afbalancerede hjerte, for til sidst at slutte i en lidt flad hale. En fantastisk nat der viste, at alle vores anstrengelser havde været det hele værd.
I de efterfølgende måneder fortsatte vi vores testproduktion. Der var mange ting, der kunne optimeres og forbedres, så produktionen blev mere effektiv.
I efteråret 2006 var vi heldige at få mulighed for at møde Jim Murray og lade ham smage de første dråber fra vores testproduktion. Dette møde ændrede alle vores planer.
Selv om vi selv syntes, at vores new spirit smagte godt og mente, at det kunne blive til en god whisky, så var vi nervøse for, hvordan en af verdens førende eksperter ville reagere. Heldigvis var hans reaktion meget positiv. Han lod os klart forstå, at vi burde have større planer end de 2-400 liter, vi på daværende tidspunkt havde planlagt som årsproduktion. Det, Jim Murray havde smagt, var en udgave, der var lavet med røget maltbyg. Han sammenlignede resultatet med Ardbeg fra 70’erne. En bedre sammenligning kunne vi ikke have drømt om.
En ny plan
Efter mødet med Jim Murray revurderede vi vores planer. Det næste halvandet år gik med at finde ud af, hvordan vi kunne realisere drømmen om at lave et whiskydestilleri, der skulle producere på fuld tid. Mange scenarier blev gennemarbejdet for at finde frem til en plan, der kunne komme til at hænge økonomisk sammen. Vi endte med en plan om at producere 6-8.000 liter whisky om året.
I november 2007 købte vi en gård et par kilometer uden for den vestjyske by Stauning. Nu skulle der bruges energi og ressourcer på ombygning og endnu en tur gennem myndigheds-junglen. Mange timer, aftener og weekender gik med planlægning, ansøgninger og ombygning af det tidligere landbrug til et rigtig dansk whiskydestilleri.
Duft af maltbyg og whisky
Efter halvandet år i murstøv, savsmuld og malingdufte kom vi i marts 2009 over et meget vigtigt punkt. Lokalerne var klar til produktion og skulle nu bare godkendes af Fødevarestyrelsen. Det blev de heldigvis uden problemer, og dermed var vi klar til at gå i gang med at malte det første byg. Endelig var vi i gang med produktion af en dansk single malt whisky!
Nu begyndte lokalerne at dufte af maltbyg og whisky. Der blev i marts og april maltet både røget og ikke røget maltbyg, og i slutningen af april kunne vi langt om længe begynde med at destillere.
Så ca. 4 år efter vores første undren var vi endelig i gang med produktionen af en ægte dansk single malt whisky. En whisky af højeste kvalitet, hvor vi selv står for alle dele af produktionen, lige fra vi modtager byggen fra landmanden, til vi tapper på flasker.
Vi glæder os til at dele vores oplevelser og glæder med interesserede. Både når du nyder et glas Stauning Whisky, og når du kigger forbi destilleriet til en snak og rundvisning.