Alternativt Whisky Academi præsenterer : |
Engelsk vs. Dansk I 'Whisky-verden' benyttes der ofte Engelske ord/fagord, man ikke støder på i dagligdagen. Derfor har vi lavet en lille ordliste som indeholder oversættelser fra Engelsk/Skotsk/Gælisk til Dansk, af 'udvalgte' ord og fraser, som forhåbentligt vil hjælpe jer lidt når i suser forbi diverse Engelske whisky sites og/eller hvis i skulle være så heldige at 'falde' over en whisky bog. Pas dog lidt på. : I Whisky-verden kan ord let have/få anden betydning. Slang-ord, look-alikes og 'smart' markedsføring kan let forvirre. (Sorry to all none danish speaking visitors - if you are looking for an explanation on a whisky term or a whisky word try our Whisky Glossary in English.) |
English / Engelsk. | Dansk / Danish. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring oversat (Der mangler desværre stadig korrekturlæsning.) |
A | |
Ahhh | Den lyd der oftes høres når der indtages en god og lækker whisky. |
Abv | Alcohol By Volume er også kendt som abv. Abv er alkohol styrken af en whisky målt i procent del i relation til den totale mængde væske. 40% abv er det samme som 40% alkohol og 60% vand og andre tilsætninger etc. |
Age | Direkte oversat er Age som i måske ved = Alder. En alder er oftes opgivet på whiskiens label og denne alder skal angive den yngste whisky der måtte forekomme i flasken .(Hvis vatted eller blended) Ved lov skal en Scotch eller Irish whisky være minimum 3 år gammel. Da Alderen refererer til den yngeste whisky - og hvis det er en single pure malt vil alderen refererer til de antal år whiskien har lageret på fad. En whisky lagerer ikke når den kommer på flaske og alderen øges derfor ikke i flasken. (Ikke som f.eks. vin.) |
Aging | Whisky får sin individuelle karakter ved at lagre og modnes i fadet (cask). når den først er tappet standser "aging" processen. |
Alcohol | Alkohol - Hydrocarbon sammensat resultat fra gæring : fermentation) af sukkeragtig opløsning.
Udgør den beruselse/Alkoholiserende del af gærede og distillerede spirituøse drik, spiritus, brændevin; væske. Et andet målings system til definering af den alkoholiske styrke er begrebet proof. |
Angels Share | Navnet Angel's Share : \L\1ngel del, andel) er den del af whiskien som gennem årene fordamper eller forsvinder fra fadet når den opbevares i varehuset. I gennemsnit ca. 2% af fadets indhold pr sæsson, hvor det meste er alcohol. |
Aqua vitae | Vand ?, brændevin, akvavit. Livets Vand, Water of life. |
Arouse | Oprinde, præg, komme af. |
AWA | det Alternative Whisky Academi - Moder for dette whisky site. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
B | |
Backset | Særegen for Nord Amerikansk whiskeyer dette er shin (tønde)lad, buk; (batteri)stativ; platform tilføjet til både mash tub og "øger den totale mængde med ikke mindre end 25% af den totale mash. Udføres for at forhindre bakterie- spredning. |
Ball of Malt | Et specielt Irsk udtryk for et glas whiskey. |
Barley | På dansk Byg Kornsort som er bragt til spiring for at kunne producerer malt, råmaterialet som malt whisky/whiskey kommer fra. |
Barrel | Tønde, tromle, cylinder, valse. (Se også cask eller tun) |
Batch | Sending, parti, portion, pruduktionsserie/-hold. |
Beading | En rå metode til at finde og fortælle alkohol styrken for en whisky. Ryster man en flaske vil der forme sig bobler og små kugler/perler. Jo større de er og jo længere de holder jo større er alkohol procenten af spiritusen. |
Beer | Maltafkog : Wort) eller mæsk : Mash) der har fået tilføjet gær
og som enten er delvis eller fuldt ud gøret. Også kendt som mask : Wash). |
Belt | Bælte (Område.) |
Blend *) | Blande, blandes, blanding. |
Body | Krop, fylde. |
Bottle | Flaske. -neck Flaskehals. |
Brances | Gren, afdeling, branche. |
Brand | Mærke. |
Blending | Sammenblanding af ren whiskey : \L\1ure malt, single malt, bourbon eller rye) og grain whisky. I Canada er der i blendings processen tilladt at tilføje 9,09% ikke-Canadian whiskies (F.eks. distillerede frugt juices, Kraftige / stærke vine eller whisky fra andre lande.) Resultatet af sammenblandingen er en blended whisky / whiskey. |
Bond | Varehus eller varehuse hvori whisky lagre opbevares / varer på frilager indtil forbrugafgift: \L\1r) told is betalt. (Sorry ikke en James 007 whisky.) |
Bourbon | Whiskey der normalt produceres i USA og lavet af mæske : mash) et minimum 51% majs,
destilleret til en styrke på ikke end 80% abv. : \L\160 proof)
og lagt på nye forkullede ege fade med en styrke der ikke må overstige 62,5% abv. Ifølge Ole Phillipsen er dette ikke helt korrekt. : Bourbon produceres kun i staten Kentucky og kun her (opkaldt efter Bourbon-amtet i Kentucky, hvor denne type først blev produceret. Begrebet bourbon blev imidlertid først anerkendt juridisk ved en beslutning i kongressen så sent som i 1964. I praksis har begrebet Kentucky bourbon sikret sig geografisk integritet. En bourbon skal lagres i mindst 4 år og indeholde alkohol fremstillet af mindst 51% majs, lidt byg og resten rug. Den skal lagres i svedede tønder for at give den en typisk vaniljesmag, som destillatet udtrækker af egetræet under lagringen. Man må jo ikke glemme mærker som Jack Daniels eller George Dickel, som begge er amerikanske whiskier, men som er produceret i Tennesse og kaldes Tennesse-stil. Man fik dog først ved lov i 1941 anerkendt denne betegnelse fra skattemyndighederne. Det karakteristiske ved Tennesse-whisky er filtreringsmetoden. Den er enestående, da der filtreres før whiskyen hældes på tønden, hvor det normalt først gøres efter lagringen på tønder. Desuden bruges der meget tykke filtre af trækul. En langsommelig metode, som får processen til at strække sig over 10 dage. Desuden bliver der produceret amerikansk whisky i Georgia, Indiana, Maryland, Pennsylvania, Virginia, Ohio, Kentucky og Tennesse. Whisky fra Maryland, Pennsylvania, Virginia og Ohio er de mere sjældne og har ikke markeret sig så stærkt, at de har fået egne betegnelse som whiskyer fra Kentucky (bourbon) og Tennesse. Derudover tror jeg ikke de bliver glade for betegnelsen "bourbon". |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
C | |
Caramel | Karamel - kender du slik kender du formentlig også til karameller.
En mørkebrun substans lavet af sukker som bruges til at farve i nogle whiskies. Nogle producenter benytter karamel for at sikre at alle årgange m.v. får samme farve, da fade og kornet kan afgive forskellig farve alt efter sæsson , temperaturer og andre ydre påvirkninger. Denne favningsprocess ændre dog normalt ikke i smagen. Whisky og en form for karamel benyttes somme tider til madlavning. Prøv f.eks. følgende : Ovenpå en steg der egner sig til marinering : \L\1od fedt kant) lægges godt med brun farin (sukker) som senere fugtes med whisky efter lidt tid i ovnen får en whisky karamel glasur ligende overflade. |
Carring | Den dramatiske afbrænding af indersiden af en ny tønde. Kontakten af flammen på egen åbner spalter og revner hvori væsken kan optage smag og sukkerstoffer som vil give aroma, smag og farve af den modnende sprit. Bruges også nogle gange om processen som udføres pågamle tønder ved re-charring. : \L\1enbrug) |
Cask | Fad, tønde, fustage. (Tønde kendes også som tun eller barrel) |
Cheers | Skål eller på Gælisk 'Slainte' Se også vores liste over hvordan man siger skål i forskellige lande ! |
Chill Filtration | Filtration og fjernelse af fremmedlegmer / fragmenter ved at afkøle whiskien. Dette er normalt en ren kosmetisk sikkerhedsforanstaltning som bruges for at forhindre chikanere / klager hvis en flaske opbevares i kolde temperaturer. Jo større / mere kulde under filtrering, jo flere fragmenter vil der blive fjernet. |
Congeners | Chemical sammensætning som findes inden i whisky og formes under gæringen, distillationen og modningen som udgør egenskaber som har direkte forbindelse til smag og duft af spiritus. Nogle af de mere delikate / fine congerners kan forsvinde under chill filtration. |
Connoisseur | Kender, kunstkender. |
Cork | Kork eller prop. Efter sigende skulle det ikke have betydning om en flaske har kork, plastik, glas eller skruelåg. Men for at sige det mildt mener vi at det er mere "cool" med kork prop - Det signalerer en hvis form for kvalitet. |
Corn | I Amerika = Majs, I Skotland = Havre, I England = Hvede. |
Couch | En anden tank hvori byg : barley) placeres efter at den har være lagt i blød ! og hvor den tører and dries tilfredstillede/nok inden det spredes ud på gulvet. : \L\1ulve bruges dog sjældent i vore dage.) |
Crispness | Skarphed, livlig, klar. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
D | |
DCL | The Distillers Company Ltd. Oprindelse fra en handels samarbejdsaftale mellem seks Lowland Grain distillerier i 1857. |
Decanter | Karaffel - Nogle whiskies leveres ikke i en flaske men karaffel som f.eks. Royal Salute og Bells. Nogle bruger også udtrykket om den kande der benyttes til vand. Dog omtales de dog som oftes som jug eller pitcher. |
Diminish | Forminske. |
Distillation | Distillasion er den simple process hvor man trækker alkoholen ud af en flydende substans ved at udsætte det for varme.
Da alkohol fordamper hurtigere end vand kan det opsamles ved kondensering. Selve processen kommer muligvis helt tilbage fra det gamle Ægypten : \L\1000 år før kristus) hvor sømand distillerede saltvand til ferskvand (De fjernede saltet ved at opvarme saltvandet og opsamle fersk vandet som fordamper hurtigere end salt). |
Dismalted | Lukket , nedlagt eller ligende. Benyttes ofte om destillerier som lukkes midlertidigt eller grundet overproduktion. Dog ses det også at et destilleri som er blevet dismalted får en anden ejer og derved genåbnes eller også lukkes det helt og bygninger m.v. rives ned. Et destilleri som er dismalted kan godt have stoppet selve destillerings produktionen af whisky , men der kan stadig ligge tænder på lager hvor whiskien modner. |
Doubler | Et pot still som benyttes ved anden destillering af øl (beer still) for at øge alkohol styrken. |
Draff | Den skotske term for brugt korn efter at det har fået udtømt alt sukker lige som under en gæringsprocess. Benyttes som næringsstof / fodder til kreaturer. |
Dram | Dram også kendt som en Skotsh term for et lille glas whisky (A Dram - en dram). smule; dram, snaps, 116 ounce eller Amerikansk 18 ounce I Danmark ville vi måske sige "en lille en" eller "en spids"/skarp. |
Dry | Tør, tørhed, tørlagt, tørre. |
Dryasdust | Knastør. (Tør som støv) |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
E | |
Eagle Rare | Blot et whisky mærke |
Enzymes | Enzymer indeni korn, især efter maltning, En aktion eller en organisk katalysator som ændre større ikke gæringsmulige molykyler af stivere / stivhed til mindre gæringsmulige. Vedmæskning, skal bryggere passe på at kornet ikke kommer ned i vandet som har en temperatur der er så høj at enzymerne vil blive ødelagt eller beskadiget. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
F | |
Feints | Den ubrugte sidste del af en destillation som mest er vand.
(Også kendt som Tails / Hale.) The svage slut portion som løber ud fra det den endelige distillation. Det er udrikkeligt, re-destillation er påkrævet. |
Ferment | Gæring eller gær(stof) Kan også tolkes som (verbum/udsagnsord) : gære, sætte i gæring |
Fermentation | En langtsom opløsning/nedbrydning af organisk substans som normalt fremkaldt af enzymer for eksempel ved omdannelse af sukker til alkohol en kuldioxid, kultveilte af gær enzymer. destillatøren tillader gæring at udvikle sig til fuldendelse, hvorimod bryggeren stopper processen et stykke igennem. Den endelige/sidste gæring foregår i tønden. |
Fermenters | Beholder/Kar lavet af enten metal eller træ som bruges til af få mæsk : Mash) til at blive til øl. Dette gøres ved at tilføje gær som tilføjes til den opløselige sukker som findes indeni wash. På grund af en energi skabt af aktiviteten fra gæret (Fermentaters), bliver fermenters aldrig fyldt til randen. Destillerier som kun bruger malt i deres gæring benytter enten afbrydere eller ventiler som hjælp til at holde skummet nede eller også benyttes der kontrol via temperatur regulering. |
Femail | Kvinde. Udtrykket bruges af nogle "dame whisky" om whiskies som er meget bløde, søde og milde. Det er dog et udtryk som vi nok kun vil assosierer med kvinde kroppen da vi kender mange kvinder som godt kan lidt de kraftige og røgede whiskies. |
Fillings | Tønder som indeholder spiritus frisk fra destillationsapparatet og det bliver her tilladt at modne til whisky. |
Finish | Eftersmag, Endelse, slutning. |
Flavour | Aroma, velsmag, smag, smagsstof; bouquet (om vin), velduft, duft. |
Foreshots | Det allerførste som kommer ud af destillationsaparatet under den anden destillation. Se også heads. |
Floor Malting | Normalt en bygning inden i destilleriet hvori det er praksis at maltningen udfæres ved håndkraft. Ganske få destillerier har fortsat med denne gamle praksis. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
G | |
Gauger | Toldembedsmand der opkræver spiritusskat. Det gamle navn givet til tolderen hvis arbejde var at nedbringe ulovlig destillation og smugling. |
Germinate | Spire, skyde. (Verbum, udsagnsord - få til at) spire, skyde |
Gingery | Ingefær, krydret, rødbrun, sprælsk, hidsig, irritabel. |
Grain | Korn, frøkorn, kerne. (Ved bryggeri også omtalt som mask) |
Grain Whisky | Et whisky destillery som ved en vedvarende metode fremstiller en høj alkohol styrke fra enten hvede eller majs og brugt til blend sammen med en straight (ublandet) whisky. |
Green Malt | Barley/byg som har påbegyndet spiring men som ikke er blevet tørret med varm luft i en kiln(tørreovn) eller i en tromle. Green Malt bliver nogle gange benyttet til at lave grain whisky. |
Grist | Direkte oversat knust malt; korn som skal males; mel Præsist 'ground malt' mel nedsunket i varmt vand for at lave en sukkerrig mash (Mos/mæsk). Grund korn til benyttelse i mæskning (mashing). |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
H | |
Hangover | Tømmermænd. For nogle en typisk bi-virkning ved at drikke for meget whisky på kort tid. Min Hangover hedder nu Annette ;) da jeg får den bi-virkning at min duft / sved lugter af whisky - påstår hun. |
Heads | Heads er det aller første som kommer ud af destillationsapparatet (modsat feints / tails) og uøsket destillat som indeholder sammensætninger mere flygtig end alkohol. Det er ikke egnet til whisky og skal re-destilleres. |
Heart | Hjerte - Mellem Heads og Tails. Det destilleriet stræber efter og den del af destilatet som egner sig bedst til whisky. |
Herb | Plante, urt, kryderurt, lægeplante. |
High Wine | Alkohol produkt fra den første destillation som er klar til at blive pumbet ind i det andet still (Også kendt som Spirit Still) til re-destillering. |
Highland | Et område i det nordlige Skotland. |
Hollow | Hulning, hul, Grube, hule. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
I | |
Independent | Uafhængig. Ses ofte i udtrykket Independent bottler. Uafhængig aftapper. Der er en del firmaer som har slået sig fast som uafhængige aftappere. De køber f.eks. tønder fra forskellige destillerier og hælder disse på flasker eller blender selv whiskies af forskellige mærker m.v. Af kendte firmaer kan nævnes Gordon & MacPhail, Blackadder, SMWS, Murray MacDavid m.f. |
Infuse | Hælde, gennemvæde, lave udtræk af (som f.eks. the), gyde. |
Irish Whiskey | Whiskey som oprindeligt kommer fra Irland. Før en Whiskey må kalde sig for Irsk Whiskey skal den have lageret i Irland i mindst 3 år. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
J | |
Jigger | Direkte oversat : en der danser, sandloppe, lave fiduser med, fængselscelle Navn for et ulovligt destilleri eller Et amerikansk mål til spiritus, normalt en og en halv flydende U.S. unse : \L\18,35 gram i alm handelsvægt). Mål til spiritus : \L\14,3 ml); dram |
Jug | Kande |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
K | |
Kieve | Den Irske term / udtryk for mash tub men er i disse dære sjældent hørt. |
Kiln | Direkte oversat kølle, tørreovn; ovn. Rum til tøring af det maltede barley/Byg. Smittes fra tørv eller kul ild / røg under stiger op gennem et maske/net gulv og gennemtrænger malten. Pegoda-head : \L\1yramide formed) tage er skorstenene hvor røgen til sidst passeserer. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
L | |
Leaching | Direkte oversat : Vaskning, fugtning, filtrering, udvaskning eller udludning. En af de mest almindelige udtryk anvendt ved filtrations processen benyttet i Tennessee whisky, de andre bliver trækul modnet, modnet og somme tider gennem nøjagtighed, præcission, omhyggelighed. Lincoln county processen : Se evt. Tennessee whisky. |
Liquor | Direkte oversat : spirituøs drik, spiritus, brændevin; væske Vamt vand som er specialt bearbejdet og rede til mashing processen. |
Lommond Still | Måske husker du navnet Lommond (Loch Lommond) Lommond still er en type pot still kvardratisk / firkantet i form - designet til at producerer en tungere og mere olieret spiritus. Navngivet efter Lomond Destilleriet som var det første til at benytte denne form. |
Low wines | Produktet fra den første destillation i wash still. |
Lyne Arm | Hører til pot stills og det er røret som pipe which hælder/skråer fra hovedt af destilllationsaparatet til fortætteren, kondensatoren eller orm, kryb, snekke, skruegænge langs som de alkoholiske dampe føres igennem. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
M | |
Maize | Majs benyttes ofte i Amerikansk whiskey / bourbon. |
Malt | Barley/Byg hvis stive indhold er blevet til sukker sugar. Malting er den process som bruges omkring dette på et gulv (sjældent) i en Saladin boks (meget sjældent) eller lige som nu i meget store tromler. |
Malt-house | Malteri |
Malting | Maltning, malteri. |
Malster | Maltgøre. |
Mash | En sød gul / brun væske som indeholder sukker udtrukket fra de knuste korn som er afkølet før det passerer ind til gæring. |
Mash Tub | Direkte oversat et Mæskekar. Et stor metal kar hvori malet korn (mel) er lagt ned i varmt vand for at opløse alle stive korn dele som forberedelse før gæringen. Mash Tub er på Skotsk også kendt som Mash Tun/ Mæskefad. |
Mash Tun | Det Skotske ord for Mash Tub. Det er en stor rund tank, normalt af træ, kobber, støbejernm eller rustfri stål hvori den knust malt er bliver mast med varmt vand og opløses. (Lidt samme måde som te trækker med varmt vand.) for at opløse alle gæringsdygtig sukre. Tunen / Fadet bliver betjent af en "mashman". |
Mature | Modne, udvikle, lagre. Whisky lagerer og modner KUN i tønderne efter at en whisky er tappet på flasker ophører processen (Ikke lige som vin.) |
Millinnium | Årtusinde, årtusindrige. |
Mist | Tåge / Tågedis. |
Moor | (Lyng)hede, grænseland. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
N | |
Nose | Næse, duft, i whisky termer også en whisky aroma.. |
Noser | En i selve destilleriet som dufter til whiskien og normalt en person fra destilleriet eller fra det destillerende firma for at sikre at deres kvalitetskrav får den ønskede standard. |
Nosing | Whisky vurderes ved at dufte dens aromaer i steden for egentligt at smage på den. Læs mere om dette på vores side om : hvordan man smager en whisky. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
O | |
Organic Whisky | Laves kun af byg : barley) som gror i jord fri for uorganisk gødning og en behandling i ikke kemiske peticider. |
Ounce | (substantiv, navneord) unse : \L\18,35 gram i alm handelsvægt.) |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
P | |
Pagoda | Skorsten, top af kiln. Meget karakteristisk trekantet stil i Scotland. |
Palate | Gane, smag. |
Peat | Direkte oversat til dansk er det Tørv. Mørl brun nogle gange sort brændstof lavet af komprimeret materiale men blødt nok til at kunne skæres til mos. Producerer skarp røg kendt som peat-reek som nogle gange benyttes i malting af barley specielt på den Skotske ø Islay. Vand som har været brugt ved destillation og som har løbet over Tørv vil også optage bestemte tørveagtige karaktertræk. |
Peated Malt | Malt whisky som viser en stærk røget duft og smag kendetegnes særligt fra spiritus som laves fra byg : barley Ovn : kiln) tøret med tørv. |
Peaty | Tørverig, tørveagtig |
Postwar | Efterkrigs- |
Pot | Potte, krukke. |
Pot still | En klassisk stil for dobbelt destilleret malt whisky. Indehold normalt lavet af kobber eller sommetider rustfri stå lavet til formålet at destillerer. |
Pure | Ren, 'ublandet', ægte. : \L\1as på begrebet ublandet.) F.eks. Pure malt er ren malt, hvilket ikke betyder at det f.eks. kommer fra et distilleri men at det "kun" er malt whisky, der er dog intet til hindring for at det kan være mange forskellige malt whiskies der er blandet sammen. |
Proof | Et system til definering af alkohol styrke. Proof spiritus er hvad der med en temperatur på 51F : \L\11,5 grader Celcius) vejer tolv trettende dele som er lig med en ens volume af distilleret vand ved den samme temperatur og dette tolkes som at være 100% Proof. En sådanne mix vil være 57,1 % alcohol og 42,9% water. Målemetoden proof gallons har nu opgivet til fordel for liter af ren alkohol. En LPA (Liter af ren Alkohol) er 0,386 imperial proof gallons. Den nye Europæiske Unions standard er et mere logisk system for angivelse af alkohol styrke pr. volume. Med andre ord er det mængden af alkohol i en blanding udtrykt som procent af den totale volume i blandingen. Standard flasker kommer nu normalt med en styrke på 40% alkohol, den lovmæssige minimums styrke for en whisky. Du ser også flasker mærket som 80 proof og 40% vol alkohol eller 80% abv = 160 Proof Se også IOLM (International Organisation of Legal Metrology) og Proof Gallon. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
Q | |
Quaich | Kommer fra det gæliske ord "cuach" en drikke skål/bowle/tarin. Derives from the gaelic word "cuach" a drinking bowl (tureen). An ancient two-handled Celtic drinking vessel which now is synonymous with whisky. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
R | |
Rare | Salgs trick - Indikering af at det ikke produceres i samme kvantitet eller måske fordi det kommer fra et dismalted/nedlagt eller lukket destilleri. |
Refill | Referere normalt til tønder som allerede har været brugt en gang før til whisky
og som bragt i brug igen. Privat er det måske det mest brugte "ord" du vil bruge når du er hos bartenderen. |
Rummager | Findes kun i kul opvarmede pot stills, en mekanisk enhed bestående af arme og køder i bunden af et still for at undgå fragmenter der brænder fast til bunden og brænd i den direkte varme. |
Run | Run eller Runnings er den farveløse spiritus af varierende styrke og renhed som passerer fra stillet igennem spirit safe via kondensation aparatet. |
Rye | Rye på dansk (bot) rug. (am) whisky (destilleret af rug) |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
S | |
Saladin Box | trug ligende beholder, opkaldt efter dens Franske opfinder, hvori byg spirer medens den bliver vendt af mekaniske frem for manuelle midler. |
Silent season | Årlig sommertid midlertidig periode i destilleriet når produktionen blev suspenderet på grund af mangel på vand. |
Slainte | Cheers / Skål på Gælisk / skotsk. I Skotland har de endvidere en retur skål Slainte Mhor (sleinte Vhor) skål endnu mere eller skål tilbage. |
Smoked | Røget. Et udtryk der ofte benyttes om en whiskies eftersmag. |
Soil | Jord, jordbund, tilsøle, svine til, snavse til. |
Sooty | Sodet. Igen typisk udtryk for smag / eftersmag. Mange gange er dette arvet fra den process man bruger i tønderne der i nogle tilfælde brændes indvendigt inden der hældes whisky i dem til lagering. |
Sour | Sur, syrlig, gnaven; syrne. |
Sour Mash | Process der typisk benyttes ved fremstilling af feks Tennessee whiskey. |
Spice | Kryderi, smag, anstrøg, krydre. |
Spicy | Krydret, aromatisk, pikant, vovet. |
Spirit Still | Et Spirit Still er det andet still : \L\1ller måske endda det tredie - når en whisky bliver triple distilled)
tager high wines fra det tidligere still og re-destillerer det. Det er fra denne sidste destillering at den drikkelig spiritus bliver lagt på fad/cask. |
Spring | Kilde Springwater = Kildevand. |
Sprout | spire / skud |
Still | Destillere, destillationsapparat, destillerérkar, brændevinsbrænderi. Typisk kan man kun se forskel på et Spirit Still og et Wash Still ved at se de rør som sidder på selve destillationsapparatet. Et Spirit Still her Blå rør hvorimod et Wash Still har Røde. De fleste destillerier har typisk op til dobbelt så store Spirit stills eller flere / størrer kapasitet. |
Steep | Tank hvori byg/barley bliver lagt i blød » steeped « i koldt vand for at påbegynde spiringsprocessen og derefter malting. |
Swan neck | Svanehals. Dette er ofte et udtryk der bruges om den øverste del af destillationsaparatet hvor selve kedlens øverste del buer og føres videre ud til f.eks. afkøling. |
Sweet | Sød |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
T | |
Tails | Hale også kendt som Feints. Det sidste der kommer ud af et still, svag alcohol styrke. |
Taste | Smag - hvorfor smager en whisky som den gør ? |
Thin Stilage | Den Alkohol frie væske som er tilbage når grums er fjernet fra (tønde)lad, buk; (batteri)stativ; platform. |
Thumber | En type af doubler indeholder vand som damper/fordamper fra beer still passerer igennem og forårsager en støjende dundrende effekt. |
Tube | : \L\1ipe) Rør |
Tun | Tønde (normalt i et størrer format end barrel / cask) |
Turret | Lille tårn, kanontårn, pansertårn. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
U | |
UDV | United Distillers & Vintners : UDV)- Stort firma (sammenslutning) ejer f.eks. Johnniewalker. Igen ejes UDV så af Diageo verdens største spiritus mastodont som også ejer burgerkæde :) |
Uisge beatha Usquebaugh |
Livets vand. : \L\1å fransk = Eau-de-vie) Det Skotske / Gæliske ord for aqua vitae også kendt som Water of Life / Livets vand i den morderne term kendt som Aquavitae eller på dansk som Akvavit. Fra den første del af hvilket ordet whisky stammer. Uisge Beatha er det Gæliske navn betyder water of life (Også kendt som Aqua Vitae) og derfra stammer whisky. Uisce blev forvansket til uisgey og derefter whisky. : \L\1røv at drikke EN MASSE whisky - Put 2 finger i munden og prøv så at sige uisge = Måske får du det til at lyde som Whisky !.) |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
V | |
V.O. (aka Very Old) | Meget gammel : \L\1a... hvornår er noget meget gammelt ?) Kan også betyde V.O. forkortelse for (Royal) Victorian Order - men dette er ikke betydningen når det bruges om whisky. |
Vat | Stort kar, bryggekar, beholder. |
Vatting | En term brugt ved at blanding af malt whisky fra et destilleri eller forskellige destillerier.
Ligeledes som grain whisky. En puremalt som f.eks. Glenfiddich lægges typisk til vatting. En process mellem at whiskien har ligget på tønder og inden den tappes på flasker. |
Vatted malt | En blanding af malt whiskies fra to eller flere individuelle destillerier - udelukkende fra malt whisky men fra mere end et destilleri. |
Vassel | Kar, beholder. |
Vintage | Årgang, vinhøst. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
W | |
Warehouse | Lager Efter destillering og øvrige processer lægges whiskien typisk over på tønder som så ligger i et warehouse. Typisk minder disse lidt som at komme i en kælder, let fugtig og mørk. Omkring døre og vinduer m.v. ses der ofte sorte aftegninger som kommer fra bestemte mos typer der helst gror i områder hvor der er alkohol i luften. |
Wash | Direkte oversat vask - Wort efter det er gæret i washbacken. Normalt en væske som indeholder 7-8% alcohol som bliver sendt til wash still til den første destillering. Se også Beer. og hvis man har smagt denne forstår man sammenligningen med øl. |
Wash Still | Gør det samme job som det uafbrudte beer still. Det er det første pot still som bruges i destillations proceduren, producerer high wines som skal re-destilleres i spirit stillet. |
Water | Vand som er en MEGET vigtig ingrediens i whisky processen. Udtrykket bruges også om det man gør med kornet for at få det til at spirre. Kornet lægges i vand nogle timer og bringes til spirring. |
Wheat | Hvede (Kornart) |
Worm | Direkte oversat en orm, men i whisky termer en snoning/Spiral af kobber rør/rørsystem som er
fortsættelsen af svane halsen / swan-neck'en topen til spirit still.
Den passerer forbi et kar med kold vand som forårsager at de destillerede dampe vapours kondensere til væske. De fleste destillerier foretrækker i disse dage at bruge kondensere som også laves af kobber rør, men mindre i størrelse område brugt igennem og ikke snoet/spiral. |
Wort | Wort er urt, maltafkog også forstået som den væske som som bliver trukket ud af mash tun.
En væske som indeholder den gæringsdygtig sukker som stammer fra malten i opløsningen. Igen sagt på en anden måde væsken opløst i sukker wom er produktet af mash tun. - en væske sødet normalt af malt som moses og er afkølet før den kommer ind i wash back til fermentation/Gæring. Se også Beer og Wash. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
X | |
X Waters | X-waters er en gammel term for destilleret spiritus i Irland. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
Y | |
Yeast | Gær - En levende mikro organisme fra fungus (svampe) famillien afgørende formål ved gæring (Fermantation). Tilføjer sukker og det producerer Alkohol / alcohol og kuldioxid, kultveilte som et biprodukt. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
Z | |
Zzz.. | Den lyd du vil lave efter at have indtaget en masse god whisky. |
Ord / Term | Bemærkning / Forklaring |
# / No. / Numbers | |
3 | Antal år - en skotsk whisky skal være lageret i Skotland for lovligt at kunne kalde sit Scotch eller Irsk whiskey skal have lageret i Irland for lovligt at kunne kalde sig Irish whiskey. |
2000 | Vi fik ret i at der kom en delMillenium Year 2000 Whisky udgaver. Det er også det antal unikke besøgende der på dette site i løbet af 1-2 dage. |
158919 | Antal hits i 1999 på dette site. (Thanx.) |
Fandt du ikke hvad du søgte - findes der måske en forklaring på Engelsk i vores Whisky Glossary -
ellers kan du evt. prøve at søge
på en af de utallige søgemaskiner
, prøve et link på vores ultimative whisky
link sider eller ty til god gammeldags literatur. Du kan jo selvfølgelig også besøge en af de utallige butikker / vinhandlere, som handler handler med whisky. Denne side er ret ny og mangler derfor en del ord. Savner du en forklaring så send os en e-mail med en forespørgsel. |
Site made by |